Waarom likken honden?

Er zijn vele manieren waarop honden likken. Honden likken zichzelf, elkaar, andere dieren, objecten en mensen. De redenen van likken zijn daarom ook verschillend.

Onderdanigheid

In het wild levende pups likken rond de bek van de moeder (en eventueel andere volwassen roedelleden) om de oudere hond half verteerd voedsel uit laten braken. Dit is een natuurlijk instinct en zien we daarom ook terug bij onze huishonden-pups.
Rang-lage honden (onderdanige honden, jonge honden en terughoudende honden) likken rond de bek van ranghogere honden als teken van onderwerping. Ze nemen tijdens het likken een lage houding aan, waarbij ze vaak van onderaf de ranghogere hond likken.
Dit  “onderdanig” likken kunnen honden ook bij ons toepassen, waarbij ze de baas in het onderste gedeelte van het gezicht (ongeveer alles onder de neus) en in de nekstreek likken. Dit is dus goed bedoeld en moet niet gestraft worden, echter je kunt honden wel leren dat dit gedrag niet altijd geaccepteerd wordt. Dat gebeurt bij honden onderling ook; een rang-hogere hond corrigeert (overdreven) onderdanig gedrag ook regelmatig, gewoon omdat hij er geen zin in heeft. Dus in hondentaal kun je dit gedrag gewoon corrigeren, maar dus niet bestraffen.
Aangezien wij niet op vier poten lopen en onze handen vaak op de hoogte hangen van de bek van de hond, makkelijk bereikbaar om aan te likken, zien we dat bovengenoemd likgedrag ook op onze handen wordt toegepast. Let hierbij op de lage houding van de hond om te beoordelen of het onderdanig likken is.

Dominantie 

Een moederhond likt haar pups schoon na de geboorte. De functie is verzorgend en tegelijkertijd sociaal contact voor de opbouw van de band tussen moeder en pups. Het recht om te likken geeft de uitvoerder van dit gedrag leiderschap. Doordat de geur van de moederhond overal op de vacht van de pups aangebracht wordt verkrijgt zij het correctierecht.
Ranghogere honden likken ranglagere honden om hun hogere rang te bevestigen. Dit likken gebeurt vanuit een hoge houding, waarbij de likkende hond (ranghogere hond) de ranglagere hond van bovenaf likt. Bijvoorbeeld op de rug, de ogen en de oren.
Dit  “dominant” likken kunnen honden ook bij ons toepassen, waarbij ze de baas in het bovenste gedeelte van het gezicht (de neus, de oren en alles boven de neus) likken. Dit likken moet niet toegestaan worden.
De onderkant van de poten van de hond bevatten geurklieren waar ze mee markeren, bijvoorbeeld door te graven of de poot ergens op te leggen om het zich toe te eigenen. Wanneer een hond de voeten/tenen van zijn baas likt, valt dat onder “dominant” likken. (De hond wil zijn geur op de markeervelden van de baas aanbrengen). Dit likken moet niet toegestaan worden.

Genegenheid/affectie  

Zowel het onderdanig likken als het dominant likken is onderdeel van het sociale contact tussen leden van een roedel. Het dient om de banden en de rangordes tussen de roedelleden in stand te houden en is een teken van verbintenis tussen de roedelleden. Honden mogen hun baasjes “onderdanig” likken, maar je hoeft dit niet altijd toe te laten.

Verzorging

Honden likken zichzelf als verzorging, wassen. Dit kan plaatsvinden op alle lichaamsonderdelen die de hond als vies beschouwt. “Verzorgend” likken kunnen ranghoge honden ook bij ranglage honden toepassen. De rang-lage hond moet dit likken ondergaan. Dit gedrag mag de hond dus niet toepassen op zijn baas, want dan kan hij daar leiderschap uit verwerven.

Bij verwondingen worden de wonden schoon gelikt ter verzorging en om de genezing te versnellen. Honden verzorgen ook elkaars wonden. Dit gedrag richting de baas hoeft daarom niet gestraft of gecorrigeerd te worden. Maar de baas is niet verplicht dit likken te accepteren.
Bij een aantal medische problemen kan een hond ook zijn vacht/huid gaan likken om genezing te bevorderen of om een vervelend gevoel/pijn proberen kwijt te raken. Een voorbeeld hiervan is het likken op de rug, net boven de staart, doordat er problemen zijn met de anaalklieren.

Informatie verzamelen

Nieuwe geuren kunnen soms door honden beter geïnterpreteerd worden als ze ook de smaak ervaren. Of de geur suggereert gewoon dat iets eetbaar is en likt de hond om te proeven en voedsel binnen te krijgen.

Verveling  –  Stress

Overmatig (obsessief) likken van zichzelf kan ontstaan door verveling en/of stress. Vaak heeft de hond op de likplaats een keer echt jeuk gehad of een wondje Door verveling of stress gaat de hond likken op die plaats(en). Dit obsessief likken kan ook plaatsvinden op allerlei objecten.
Je ziet soms dat honden aan de musketonhaak van de lijn gaan likken of de tralies van een bench/kennel. Dit gedrag valt niet onder normaal hondengedrag en moet voorkomen worden door de oorzaak op te zoeken en het probleem bij de basis aan te pakken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: